Hur anmälar jag hot- och jaktbrott?

 

NU ÄR DET DAGS ATT JAKTBROTTEN BLIR LÖSTA

TIPS TILL ALLMÄNHETEN BETR ANMÄLNNGAR AV HOT- OCH JAKTBROTT

Här kommer viktig information

1     till dig som blivit hotad/trakasserad av jägare och

2     till dig som har kännedom om planer om brott eller pågående brott eller annan viktig upplysning om jaktbrottslighet

Bakgrund

Alla djur är fridlysta och tillhör svenska staten – ingen enskild person kan äga ett djur i naturen. Vi, alla svenskar, har ett stort ansvar att återställa den ekologiska balansen i naturen igen. Nu är en ekologisk kollaps mycket nära över hela vårt jordklot. Det är alltså mycket viktigt att värna om djuren och deras hem tillika vår miljö – detta har med människans överlevnad att göra.

I skogslänen har jägarna tagit sig friheten att påverka sin omgivning både lokalt och numera även nationellt med sina primitiva uppfattningar om djur och natur. Kunskapen om det ekologiska systemet tycks vara obefintlig. De tror att om inte de ”styr” naturen, så kommer den inte att fungera. De tror att de kan äga de vilda djuren, att om ett djur passerar på en privatägd mark, så äger denne person djuret och kan döda det. Inget kan vara mer felaktigt!

Många människor hotas

Ett stort antal människor som ”stört” jägarnas verklighetsuppfattning har mordhotas, hotas, trakasserats. Vissa jägare har även spridit många lögner till privatpersoner och till myndighetspersoner och allt detta är en fortgående process. Denna brottslighet är omfattande.

De som utsätts är:

– vanliga människor i samhället som har en normal syn på rovdjuren

– aktiva djur/naturvänner

– myndighetspersoner

– politiker

– tjänstemän/kvinnor på kommunal nivå

Mörkertalet är stort. Hela samhällen i skogslänen genomsyras av jägarnas rovdjurshat. Motiven bakom dessa hot är varierande.

Jag har under en period varit i kontakt med Rikskriminalen i Stockholm och jag har nu beslutat mig för att gå ut med följande information efter att först ha samrått med Rikskriminalen. Den kriminalitet som sker mot våra stark skyddande stora rovdjur är så grova och så omfattande att det snarast måste upp i ljuset och inte tystas ner som det nu görs. Det är viktigt att du anmäler allt du vet och det är även viktigt att du skriver ner dina iakttagelser.

Miljöpoliser

Vi har i Sverige specialutbildade poliser s k miljöpoliser som ska kopplas in vid alla jaktbrott, vilket sällan sker idag.

På Rikskriminalen finns en avdelning som arbetar med Fipo (finanspolis) /miljöbrott. Där ingår bland annat grova jaktbrott (alla brott mot de fem stora rovdjuren är klassade som grova). Det finns grova jaktbrott och det finns grova hatbrottsliknade brott, där jägarna plågar djuret svårt till döds. Rikskriminalen ser mycket allvarligt på dessa brott.

Polisens problem

Polisens problem idag är att de har svårt att lösa dessa jaktbrott och ”hatbrott” p g a allmänhetens tystnad, säger de. Människor törs inte vittna offentligt i domstol beroende på rädsla för trakasserier från jägarhåll. Naturligtvis är det även en prioritets- och resursfråga från polisens sida.

DETTA KAN INTE FÅ FORTSÄTTA!

DETTA ÄR ETT STORT SAMHÄLLSPROBLEM OCH ETT HOT MOT  DEMOKRATIN!

Vi är många i Sverige som nu vädjar till alla människor i rovdjurslänen att vara mer observanta och mer villiga att anmäla olika typer av brott av de stora rovdjuren. Vår självklara rätt att säga vår mening om vad som helst, är en rättighet och skyldighet, en del av vår demokrati. Att människor i byar/samhällen blir tysta och inte anmäler brott, skapar ett korrupt samhälle, där trakasserier och hot om våld tar överhanden. Människor ska inte behöva vara rädda för att säga vad de har kännedom om.

1. Till dig som blivit hotad eller trakasserad (även subtila hot)

Du som har blivit mordhotad, hotad eller trakasserad ska ha chansen att bli hörd, att få berätta om din upplevelse. Skriv även ner din upplevelse. På sikt tycker vi att ni ska få skadestånd för ert lidande och er eventuella förändring av livssituationen.

2. Till dig som har viktiga uppgifter om jaktbrott

Det är dags att vi alla samarbetar för att få ett friskt samhälle, där grova brott som jaktbrott utreds och brottslingarna döms. Jägarna har under en längre tid gått över sina gränser och ställt till med mycket grymhet och elände för många djur och människor.

HUR ANMÄLER DU?

Ring polisen 114 14.

Du får olika val – välj då ”tryck 0” = till växeln. Begär Rikskriminalen Stockholm.

Begär sedan att få komma till Fipo/miljöbrott-avdelningen. Där kan de lyssna på dig och lotsa dig vidare till en miljöpolis i ditt län. Få personer känner till att det finns specialutbildade miljöpoliser som kan problematiken beträffande jaktbrott.

Taktik

Om du har förtroende för din lokala polis, ska du först anmäla där men samtidigt påpeka att du skickar en kopia av din berättelse/anmälan till Rikskriminalen. Detta sätter extra press på lokalpolisen så att de utreder anmälningen seriöst, inte säga att ord står mot ord eller det saknas bevis.

Adressen till Rikskriminalen är:

Rikskriminalpolisen, Att: Fipo/miljöbrott, Box 12256, 102 26 Stockholm

E-mail: fipo-miljobrott.rkp@polisen.se 

Vittnesskydd

På Justitiedepartementet håller de på och utreder frågan om större rättssäkerhet för vittnen. Det är ett problem i samhället att folk inte vågar vittna om grova brott. Vid samtal med Justitiedepartementet är det flera utredningar på gång.

Du som har viktig information kan vara anonym. Det innebär att inte säga sitt namn någonsin. Har du en gång nämnt ditt namn och lämnat dina uppgifter, måste polisen föra det vidare, annars begår han/hon ett brott. Den polisen får inte hålla ditt namn hemligt. Det allra bästa är att du kan stå för dina uppgifter, det hjälper samhället mycket. Men det är ditt val. Anonyma uppgifter kan också vara till hjälp för att kartlägga kriminaliteten. Polisen kan se ett mönster och gå vidare i sina efterforskningar.

Om du har nämnt ditt namn och ångrat dig kan du alltid ta tillbaka dina uppgifter. Det respekterar polisen.

Länspolismyndigheten

I praktiken är varje Länspolismyndighet en egen myndighet och ansvarig för sitt län – Rikskriminalen kan idag inte gå in och styra i länen.

Enligt media är en ändring eventuellt på gång när det gäller mordutredningar. Det sägs att om lokalpolisen inte kommit framåt i en mordutredning inom 30 dagar, ska de få hjälp. (Bakgrund: Misstag av Dalapolisen av Eklund-utredningen. Engla hade kunnat leva idag!)

Jag tycker att det också ska gälla för mord på våra fridlysta rovdjur. Där ska de specialutbildade miljöpoliserna på Rikskriminalen kunna stärka utredningarna.

FÅ JÄGARE BLIR IDAG DÖMDA FÖR SINA GROVA JAKT- OCH ”HAT”BROTT MOT FRIDLYSTA ROVDJUR! 

Under 20 års tid har inte polisen och politikerna gjort något för att stävja dessa brott. RÄTTSSKANDAL!

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, är många poliser i rovdjurslänen ovilliga att lösa jaktbrott på grund av deras nära relation till jägarna (det kallas korruption) och det är en orsak varför få brott utreds.

Jag har kontaktat länspolismästare per brev i sju rovdjurslän beträffande denna fråga – inget görs, jag kan fråga mig varför! Kanske de lever efter devisen ”syns det inte, så finns det inte”!

Kristina Hallin

Hälsopedagog, fil kand

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Peter W Eriksson
  Okt 06, 2011 @ 09:01:57

  Mycket bra sida!

  Svara

 2. vargenylar
  Okt 06, 2011 @ 17:23:56

  Tack Peter! Jag har många artiklar i tankarna, men tiden räcker inte till … 🙂

  Svara

 3. Peter W Eriksson
  Okt 26, 2011 @ 17:35:07

  Ja det behövs skarpa administratörer för att vi ska komma någon vart! Någon som kan få ner saker i text! Min styrka är nog att hålla låda på scen eller bygga nätverk och mobilisera aktiviteter….. Ta en artikel i taget!

  Svara

 4. Lena Laird
  Nov 27, 2012 @ 09:31:28

  Mycket bra skrivit !
  Tack för att du för ut det !!!

  Svara

 5. Peter W Eriksson
  Nov 22, 2013 @ 15:22:52

  He! Något spännande på gång?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: