Vad hände 15 min innan …

 

Vad hände 15 min innan regeringens Proposition 2008/2009:210 skulle tryckas, den propositionen som föregick riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning? Jo, regeringen lade till två rader i slutet av 17.8 Rätt att behålla fällt vilt, vilket har inneburit stor förvirring av olika myndigheter om vem som har ansvaret att ta ett korrekt beslut. Nu tas många felbeslut!

Variant 1. Under Regeringens bedömning står det: ”Den som vid tillåten jakt fäller björn och lodjur bör som huvudregel få behålla det fällda viltet. Varg och järv bör kunna återfås av skytten efter ansökan”

Naturvårdsverkets bedömning överensstämmer huvudsakligen med regeringens.”

(Förklaring/KH: Tillåten jakt är § 28, skyddsjakt och licensjakt. Sverige har idag licensjakt på björn, lo, varg – tre av de fem starkt skyddade stora rovdjuren.)

SUMMERING: Detta innebär att Riksmuséet är den myndighet som ska bestämma om jägaren ska återfå det skjutna djuret. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Riksmuséet har kommit överens om detta eftersom Riksmuséet är den slutliga instansen. Det är alltså inte tillåtet att jägarna ska få ta skinnet av vargar vid skyddsjakt eller licensjakt innan det har obducerats hos SVA och slutligen hamnat hos Riksmuséet.

SVA har som remissinstans ”anfört att en fälld varg eller järv inte bör få tillfalla skytten vid skyddsjakt (numera även licensjakt/KH) eftersom hela kroppen är värdefull för att utföra nödvändig dokumentation av rovdjuren”. SVA skriver också att ”varg och järv har ett så stort intresse för forskning, förvaltning och övervakning att dessa även fortsättningsvis bör undersökas i orört skick.”

Variant 2. Lite längre ner står det under Skälen för regeringens bedömning: ”Enligt 33 § jaktförordningen tillfaller bl a björn, varg, järv, lodjur och kungsörn staten, om djuret dödas när det är fredat. Vid tillåten jakt får alltså skytten som huvudregel behålla det fällda viltet, men den myndighet som beslutar om skyddsjakt (nu även licensjakt/KH) ska i sitt beslut bestämma hur det ska förfaras med dödat djur (27 och 29 §§).”

SUMMERING: I denna skrivning innebär det att Naturvårdsverket och Länsstyrelserna är de myndigheter som ska bestämma om jägaren ska återfå det skjutna djuret!!

SÅ KOMMER TILLÄGGET 15 MINUTER INNAN TRYCKNING AV PROPOSITIONEN – NÅGOT SOM INGEN HINNER UPPTÄCKA OCH LÄSA INNAN OMRÖSTNING I RIKSDAGEN.

Variant 3. ”I fråga om varg och järv anser regeringen att skytten som huvudregel bör få behålla t ex skinnet från det fällda djuret, om djuret har fällts under licensjakt. Förutsättningen är att vederbörliga prover som behövs för forskningsändamål lämnas.”

SUMMERING: Här kommer två meningar som gör det så förvirrat – vad menar regeringen egentligen?? Vilken myndighet beslutar om skinnet? Naturvårdsverket eller ska ingen bestämma när det gäller licensjakt på varg och järv?? Ska jägarna flå vargarna i skogarna fast SVA protesterar mot detta. De vill få in hela djuret för att kunna göra en korrekt bedömning. Och dessa meningar strider mot de första raderna i Regeringens bedömning: Varg och järv bör kunna återfås av skytten efter ansökan. Alltså ansökan till Riksmuséet.

KONSEKVENSER: Vi har redan sett vilka konsekvenser denna förvirring har åstadkommit hos Länsstyrelserna. Är det Riksmuséet, Länsstyrelserna, Naturvårdsverket eller ingen som bestämmer? Nu har vissa Länsstyrelser gett efter för jägarnas påtryckningar om att få skinnet på varg vid skyddsjakt. Nu får de sin trofé hur lätt som helst. Detta innebär också att fler skyddsjakter provoceras fram. Stor skandal!

Enligt Åsa Romson, mp, är det flera saker som inte stämmer med vad som sades före omröstningen i riksdagen. Hon har nu KU-anmält Andreas Carlgren. Att KU-anmäla en politiker är det enda sättet att ställa denne politiker till svars inför svenska folket – att göra en vanlig polisanmälan är inte möjligt i detta land.

Övrigt

När jag läste denna text under 17.8 fann jag i mitt tycke en positiv mening:

”Däremot kan en myndighet vid beslut om skyddsjakt på myndighetens initiativ enligt 7§ jaktlagen besluta att jakten ska ske genom särskilt utsedda jägare. Det kan exempelvis gälla länsstyrelsens fältpersonal.”

Det här är en önskan som jag har haft länge: det ska vara anställda naturbevakare med stor kunskap om ekosystemet som ska sköta skyddsjakter och eftersök. Några licensjakter på våra stora rovdjur ska inte förekomma – lagen säger att endast begränsade skyddsjakter ska få ske.

Alla miljoner, totalt 65 miljoner år 2010, till hobbyjägarna ska omedelbart tas bort! Och de ska aldrig någonsin få troféer av våra fridlysta rovdjur.

Kristina

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: