En ny realistisk plan för miljön – vårt ekosystem

 

Nedmonterad rovdjurs/miljöpolitik

Är det fler än jag som är förfärad över hur rovdjurspolitiken mer och mer har nedmonterats under 2000-talet! Hur kan ett land sjunka så djupt, så snabbt?

Regeringen tillåter att allt fler vapen användas i skogarna, djuren hatas på ett absurt sätt och jag kan dra paralleller med det styre som finns i norra Afrika, där styret tar till vapen mot människor som bara vill leva i frihet och demokrati, jag kan jämföra det med den grymhet som sker i våra skogar där 1000-tals vapenförsedda jägare med sitt hat går ut i skogen för att plåga, skadeskjuta medvetet, mörda djur som bara lever sina liv på det enda sätt som de kan.

Vår jägarstyrda regering förändrar lätt på våra lagar till jägarnas fördel, för att de ska få föra ett krig mot våra djur – regeringen går emot 70 % av svenska folket.

Jag har fått nog – det som sker idag är en nedmontering av ett demokratiskt samhälle. Att ta till vapen i ett civiliserat land i olagliga licensjakter och skyddsjakter och att tillåta polisens flathet mot den kriminella världen bland jägarna, är upprörande.

Tittar vi närmare på Alliansregeringens djurfientliga politik, ser vi en tätt sammanlänkad kedja mellan jägarförbundet-regeringen-Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet-Skandulv och där kungen stå bakom som påhejare. Denna jäv- och korruptionshärva måste polisanmälas och förtroendevalda politiker och övriga tjänstemän/kvinnor måste stå för sina brottsliga handlingar – detta är ett brott mot svenska folket och mot naturen.

Nu får vi gå samman och arbeta för en friskare värld – vi måste stå upp för de som inte kan göra sina röster hörda.

En ny realistisk plan för miljön – vårt ekosystem.

Vi återskapar livsmiljön för de vilda djuren och deras hem.

Nu är det dags att samarbeta för att åstadkomma en förändring. Vad ska förändras – kom med dina tankar – vad är ohållbart idag! Jag hoppas att du vill vara med, du behövs för att vi ska bli starka. När alla gett sina förslag och faktauppgifter, kommer jag att göra en sammanställning och lägga ut kompendiet här. Sedan skickar vi ut den till regeringen, övriga politiker, Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, forskare och media. Jag skriver under med alla våra namn och även namn på de personer som stöder förslaget.

DET HÄR ÄR BARA EN LITEN BÖRJAN – här kommer mina förslag, jag väntar på dina konkreta förslag, lite eller mycket. Fyll på eller skriv nytt överallt under de olika rubrikerna.

Vi kräver fred i våra skogar – NU.

Omställningstid för denna förändring ska vara minst 3 år. Under denna tid är det jaktstopp på alla djur i hela Sverige, helst på obestämd tid. Licensjakter på de starkt skyddade stora rovdjuren upphör. Djuren måste få lugn och ro i skogarna och få chans att öka till en större population – kanske vi vanliga människor får förmånen att se ett vilt djur. Vi måste också förstå att det tar tid för naturen att komma i balans efter en så lång tid av vanskötsel. Alla fångstredskap tas bort från naturen. Endast akuta skyddsåtgärder ska få tillåtas. Under denna tid gör Länsstyrelserna ordentliga observationer av de djur som vi anser att vi måste ha kontroll över (på vilka djur då, tycker du?). Det ska inte vara någon tveksamhet om antalet djur i landet, inga forskare ska kunna laborera med osäkra siffror. Dessa siffror ska oberoende forskare med kunskap om ekosystemet ta hand om.

Viltvårdsfonden – roten till dagens utflippade läge

Det är ett stort problem att hobbyjägarna har fått ha inflytande över svensk djur- och naturpolitik så länge. Anledningen är att intresseföreningen Svenska jägarförbundet har ett gammalt ”allmänt uppdrag” från 1938. De har sysslat med jaktvård i stället för viltvård. Det är dags att skrota det NU.

MILJÖMYNDIGHETEN f d Naturvårdsverket

Nuvarande Naturvårdsverkets avd Viltförvaltningsenheten med dess personal upphör och nya avdelningar upprättas som har det övergripande ansvaret för naturens ekosystem. Myndighetens uppdrag ska tydligt deklareras. Det ska vara en typ av sambandscentral som har ansvaret att  återställa den förstörda eko-balansen. Här ska personalen vara fria från jäv (vara opartiska), ej korrupta (omutbara) och inga jägaranställda – det ska vara oberoende ekologer, etologer, biologer, forskare inom olika kompetensområden m fl.

Ingen forskning beträffande eko-systemet (t ex vilda djur) ska ligga under Lantbruksuniversitetet, SLU. Skandulv och Viltskadecenter saneras grundlig, inga jägare bland personalen, alla ska ha god kunskap i ekologi. Ska ligga under Miljömyndigheten.

Artdatabanken

Artdatabanken ska ligga under den nya Miljömyndigheten, flyttas alltså från SLU.

Länsstyrelserna

Personalen ska ha hög utbildning inom ämnet ekologi och de ska inte befinna sig i en jävsituation. I personalen ingår även ett stort antal välutbildade naturbevakare och personer som utför väl grundade skyddsåtgärder där de har uttömt alla ”andra lösningar”. Så lite vapen som möjligt ska användas i ett civiliserat samhälle – djuren sövs först ner med insomningsspruta och avlivas med en giftspruta. Skyddsåtgärderna minskas i samma takt som eko-balansen återkommer i naturen.

Länsstyrelserna initierar en utbildningsplan för människor i skogslänen, hur man samarbetar med naturen och dess liv. Ger konkreta och kreativa råd och anvisningar i en övergångsperiod. Vi måste lära oss att vi människor bara är en liten del av allt liv som finns på jorden, alla har samma rättighet att få leva.

0-tolerans beträffande jaktbrott – det är stor kriminalitet bland jägarna, många jägare ska fråntas sina vapenlicenser

Sker illegal jakt i ett län, måste det få konsekvenser (vilka konsekvenser tycker du?). Det måste vara 0-tolerans på att begå brott mot våra vilda djur. Polisen måste öka insatserna för att lösa alla kriminella handlingar som sker i skogarna.

Viltvårdsdelegationerna som är kopplade till Länsstyrelserna

Viltvårdsdelegationerna avskaffas i nuvarande form, de är mycket odemokratiska. Så här skrev man inför införandet av det regionala medinflytandet: ”Naturvårdsverket kommer att följa upp hur länsstyrelserna använt beslutanderätten och har rätt att återta delegeringen.” Den nya Miljömyndigheten återtar delegeringen.

Samerna (ett stort kapitel)

Fri lejd för rovdjur till och från den finska gränsen

Alla vargar som invandrar från öst ska skyddas noga. Länsstyrelsernas personal bevakar till dess att vargen etablerat ett revir med sin partner. Rovdjuren ska kunna röra sig fritt, fram och tillbaka, över gränsen till Finland.

En ordentlig oberoende undersökning bör göras beträffande samernas privilegium idag, t ex att de har kontroll över 50 % av Sveriges yta. Mycket få rovdjur får finnas där trots att samerna i alla tider har levt tillsammans med rovdjuren. Idag sköts deras företag som alla andras företag och de flesta samer har anpassat sig till det vanliga samhället. De får över 60 miljoner/år som ersättning – det rör sig om ca 450? företagare och ca 450 personer som har det som hobbyverksamhet. Det finns ca 20 000 samer, ungefär lika många invånare som i en genomsnittlig kommun. Rovdjur ska få finnas i Norrland.

Efter istiden kom olika folk till Sverige – ingen forskare vet vilka som kom först, om det nu har någon betydelse. Samerna har en spännande kultur, men de kan inte få ha privilegier som undergräver vår eko-balans. Samerna är svenskar som alla andra och får anpassa sig som alla andra.

Vem har kunskap om detta stora ämne? Det måste finnas en lösning på problemet!

Djurskyddslag för vilda djur

Vi måste underlätta för djuren. Några tankar om detta – vad ska lagstiftaren tänka på?

Viltrehab runt om i landet

Vi bör upprätta ett djursjukhus för vilda djur i varje län + viltambulanser. På djurparkerna har de mycket kunskap om viltrehab – ta kunskaper därifrån. Känner några som håller på att starta ett Viltrehab, jag ska kolla upp hur det går och skriva om det.

Vad behöver vi människor göra för att möjliggöra en balans i vår natur?

Kanske inte breda ut oss så mycket, kanske transportera oss på ett smartare sätt?

Skogen, ängarna, sjöarna, älvarna – djurens hem!

Stort område att skriva om – kanske vi kan nämna det mest väsentligaste.

Stora och små ämnen, t ex hejda den hysteriska avverkningstakten av skogarna som sker idag av skogsbolagen och kan vi se till att det finns öppet vatten på vintrarna för bl a rådjuren!

Vi hörs! Skriv, skriv, skriv!

Kristina

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Peter Fahlcrantz
  Mar 01, 2011 @ 20:03:26

  Har lite jag skulle vilja dela med dig, var vill du att jag skriver? Här som kommentar eller?

  Svara

  • vargenylar
   Mar 02, 2011 @ 16:25:17

   Peter, jag tar tacksamt emot här eller via mail – jag har nyss mailat dig så du kan välja själv. Ska försöka väva in alla texter under rätt rubrik.
   OBS! Du får komma med hur mycket material du vill, även länkar där jag kan hämta text ifrån.

   Svara

 2. Lena
  Mar 02, 2011 @ 13:07:07

  Tycker att alla dina förslag är ypperliga.
  Finns inget mer att tillägga, det du skrivet säger allt.
  Men man känner sig så maktlös mot all ondska och hat som föregår i naturen.
  Jägarna säger att de älskar och har empati för djuren, Hur kan de säga så…är det empati att skjuta utrotningshotade arter ???
  Är det empati att stödutfodra djuren för att sedan skjuta dem, som sagan om Petter o Lotta i Pepperkakshuset, djuren ska matas för att sedan fylla deras frysboxar. ??
  Är det empati att föda upp olika fågelarter, för att sedan släppa ut dem, för att skjuta dem ??
  Ja, det finns många saker att räkna upp, men empati för djuren, det vet de inte vad det är.
  Hur kan SJF godkänna tjuvjakten ?? varför går de inget ? En fråga till SJF är skickat, men inget svar.
  Människor måste lära sig att ta hänsyn till natur o djuren där.
  VI inkräktar på djurens mark.
  Kalhyggen gör att djuren drar sig närmare samhällen.
  Den ej selektrerade vargjakten som skedde, har gjort att revir splittrats, och ungvargarna har ännu ej lärt sig att inte gå nära samhällen, ej lärt sig att jaga på rätt sätt.
  Medvetet har jägarna splittrat reviren, för att få det som nu sker, vargar som går in i samhällen, och skrämmer folk, då blir det skyddsjakt, precis som de ville, och till slut en 0-vision.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: