Länsstyrelsen i Gävleborgs län är nu EU-anmäld beträffande skyddsjakten i Homna-reviret

 

Vargarna är en av de mest sociala djuren i världen,

vilket jag fick bevisat på Kolmårdens djurpark.

 

Nu har jag skickat iväg anmälan till EU-kommissionen beträffande beviljad skyddsjakt på en varg i Homna-reviret och hänvisat till Art- och habitatdirektivet 12 och 16.1b.

Jag har använt delar av den  text  som jag tidigare har lagt ut här under vargen ylar. Klicka under mina artiklar.

Denna skyddsjakt blev ju polisanmäld av länsstyrelsen. Jaktledaren och ytterligare en jägare blev polisanmälda (grovt jaktbrott) och eftersom jaktledaren är polis, har det varit en internutredning av Rikspolisstyrelsen i Västerås och sedan lämnades ärendet till en åklagare i Göteborg. Åklagaren var klar för några veckor sedan.

Alla uppgifter är sekretessbelagda  men jag har nu även lyckats få reda på att den stackars skadeskjutna tiken fick släpa sig fram flera hundra  meter.  Jag kan bara uttrycka min avsky för vad som sker ostört i skogarna. Min förhoppning är att de verkligen blir dömda för grovt jaktbrott och får 4 års fängelse var – och sedan bli av med sina vapen. De har inget i våra skogar att göra!

I fyra ”artiklar” har jaktledaren uttalat sig och som vi redan vet, har han bekräftat; för att tömma ett reviret, så skjuts tiken så att hannen lämnas ensam och då försvinner han också bort från reviret för att söka efter en ny tik.

Nu ligger ärendet i Östersund hos miljöåklagaren Christer Jarlås – vi får hjälpas åt att bevaka detta ärende.

 

Annonser

14 kommentarer (+lägga till din?)

 1. yvonne aloba
  Mar 15, 2011 @ 17:25:12

  Härligt , hoppas nu bara att det blir ett straff på vad som hänt ,dom skall inte få komma undan ostraffat./yvonne

  Svara

 2. Peter Fahlcrantz
  Mar 15, 2011 @ 18:20:06

  Bra jobbat Kristina! Har du ett diarienummer på ärendet?
  /Peter F.

  Svara

 3. vargenylar
  Mar 15, 2011 @ 19:21:45

  Nix, ringde idag men Jarlås var inte där, kommer den 17/3. En annan åklagare försökte komma in i ärendet med det var sekretess.
  Det är bra om vi kan höra av oss, så att de förstår att de har ögonen på sig.
  Telnr: 010-562 64 50 (växel)

  Svara

 4. Varglyan
  Mar 15, 2011 @ 20:52:23

  Tack snälla Kristina, du gör ett fantastiskt jobb som förtjänar all respekt och uppmärksamhet både hos bevarandesidan och hos dem som vill vargen illa.

  /Fritz

  Svara

 5. Peter Kolmodin
  Mar 16, 2011 @ 15:04:38

  Tack för informationen .
  Funderar på varför är alla uppgifter sekretessbelagda , det vore bra om det kommer ut vad dom heter som ut för dessa jakt brott så att vi vet vad dom står för.
  Om det går att få fram namnen så skall jag se till att sprida det via facebook ,det kommer att få mycket stor verkan om vi lyckas med det .
  Vår hälsningar Peter

  Svara

  • vargenylar
   Mar 16, 2011 @ 16:36:26

   Vad svårt det här är, Peter. Jag vet namnen och jag får egentligen inte säga vad de heter, för det klassas som förtal. MEN det var ju många som följde detta ärende, JO fick ju in 400 anmälningar från Sverige och 6000 från utlandet mot detta skyddsjaktsbeslut av Länsstyrelsen Gävleborg.
   En jaktledare får ta ansvaret för vad som sker i skogen och han har uttalat sig i fyra tidningar. Hans namn när ingen hemlighet, har jag tolkat det som, men den andre jägaren törs jag inte nämna namnet på än, ska kolla med miljöåklagaren Jarlås imorgon.
   Jag har väntat i 3 månader och jag vill att något ska hända, det får inte tystas ner – jag återkommer.

   Svara

 6. Varglyan
  Mar 16, 2011 @ 16:58:53

  Mycket riktigt Peter. Så fort det gäller jaktbrott – som här i Homnareviret med en polisanmäld jaktledare som är polis själv i sin profession, då blir det hela sekretessbelagt. Sverige är känt för sin transparens och tryckfrihet, men i vissa fall råder det gamla DDR-fasoner..

  Kristina, jag kände mig inte som en ”hero” när jag till sist blev tvungen att lämna Kullgärdet i Bjursås/Dalarna. Mina känslor för vargen gick bara inte hem i en by som styrs av jaktlag och som toppas av Thomas Björklund, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Dalarna.

  Svara

 7. Mattias Tronje
  Mar 18, 2011 @ 09:24:29

  Heja heja heja!!! Tack för din energi i frågan 😀

  Svara

  • vargenylar
   Mar 18, 2011 @ 23:42:03

   Tack Mattias för dina heja-rop! Jag lovade den personen som tipsade mig att jag skulle göra allt vad jag kunde – så det är bara att bevaka och stöta på utredarna – dom ska veta att vi finns och att vi vet …

   Svara

 8. Britt Wennersten
  Mar 18, 2011 @ 19:52:35

  Så bra och då jag tror mej veta vem jaktledaren är så känns det ännu bättre. Håller nu tummarna att det verkligen blir något av detta.

  Svara

  • vargenylar
   Mar 18, 2011 @ 23:49:29

   Ja, nu är det upp till miljöåklagaren, hur skicklig han är – men jag har hört bra saker om Jarlås, så jag håller tummarna också.
   Skulle ha ringt honom idag men åklagarna hade tel.tid par timmar på fm och jag var upptagen då, så nu får det bli på måndag istället.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: