Lugnande besked från EU-kontoret i Stockholm

Kommentarer efter EU-kommissionens besök i Sverige

Vid dagens tel.samtal, 9 augusti -11, med Eric Degerbeck, mediechef och EU-kommissionens representant i Sverige, fick jag ett lugnade besked beträffande kommissionens pågående arbete att föra Sverige inför domstol för den förda vargpolitiken.

Tre personer från EU´s miljökommission var ju på besök i Sverige 6 – 8 juli efter en inbjudan av A Carlgren. Eric Degerbeck var med på mötet och meddelar mig idag per telefon bland annat att

♦  Sverige har ingen plan för sin vargpolitik.

♦  Det framkom att bara 1 av 13 vargvalpar överlever, ingen lämplig metod att säkra genetiken.

♦  Sverige har inte kunnat skydda de två vargar med östligt ursprung som kommit in till Sverige den senaste tiden.

♦  Antal jakthundar som blir tagna av vargar är mycket litet, mindre än det har getts sken av.

♦ Antal tamdjur som blir tagna av vargar är mycket litet, mindre än det har getts sken av. Alla tamdjurägare har fått full ersättning.

♦  Att få inkomst från älgar, ca 14 000,-/älg, tycks vara en av orsakerna till varghatet från jägarnas sida men det är ingen orsak till att införa licensjakt på varg.

Eric D påpekade att EU-kommissionen strikt följer lagarna och Sverige har inte ännu kommit med någon godtagbar förklaring till den förda vargpolitiken och Sverige har ingen godtagbar strategi för att säkra vargarnas överlevnad.

Annonser

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. varglyanFritz Schür
  Aug 09, 2011 @ 19:55:36

  Mycket bra så här långt, men läget är fortfarande instabilt, då regeringen tillsammans med jägareförbunden planerar för ytterligare en licensjakt.
  När denna licensjakt med hjälp av EU-lagen kan inhiberas har vi kommit en bit på vägen. Kampen bör föras vidare med oförminskad styrka!

  Svara

  • vargenylar
   Aug 10, 2011 @ 16:36:57

   Håller med dig Fritz, vi ska inte bara fortsätta, vi måste öka trycket! Men jag tror också att den här mardrömmen snart är över, det kan inte bli värre – nu kan det bara bli ”bättre” och då kan vi pusta ut.

   Svara

 2. yvonne
  Aug 09, 2011 @ 21:35:44

  Det skall förbaske mig inte bli en licensjakt till !Eu måste stoppa detta snarast .

  Svara

  • vargenylar
   Aug 10, 2011 @ 16:40:13

   Ja, helt självklart är licensjakt på varg över – nu har Sverige fått tillräcklig tid för att ändra politiken och de har missat sin chans!

   Svara

 3. Seppo Koivula
  Aug 09, 2011 @ 22:37:34

  Ja, vi är många som hoppas på att detta inta skall räcka för en ytterligare licensjakt på varg.

  Svara

 4. Lars-Ola Westerlund
  Aug 10, 2011 @ 11:25:41

  Det låter lovande, men jag är orolig för att regeringen kommer förhala EU-domstolens dom. Eller på nått annat sätt kommer runt det för den kommande vargjakten.

  Om EU domen blir tydlig att sverige inte får bedriva licensjakt på varg, så måste nog arbetet fortsätta med att förändra jägares låga tolerans för varg. En del bör vara att Jägarförbundet och Riksjägarna åläggs att utbilda och kampanja inom sina organisationer om vikten av att tolerera andra jagande djur i skogen. Dessa förbund får inte vara en odlingsskola för varghat och som kan leda till ytterligare illegala jägare.

  Fotbollen i Sverige har också problem, men där ställs det adekvata krav på föreningarna och suporterklubbarna fast det inte är dem begått brotten. Om lagen även ändras för att på motsvarande sätt minska illegal vargjakt, så kunde Jägarorganisationerna åläggas meddelarskyldighet då olämpliga jägaregenskaper förekommit, bl.a. uttalat varghat, så att jägarlicensen riskeras dras in. Om inte jägarorganisationerna samarbetar, så bör dessa åläggas vite eller ev. minskade statliga anslag.

  De var några åsikter från mig som bor i ett varglän och minns att det var faktiskt riktigt illa redan innan licensjakten drogs igång.

  Svara

  • vargenylar
   Aug 10, 2011 @ 17:07:57

   Mycket bra förslag! Det här måste du gå vidare med – om jag får lov av dig, vill jag gärna lägga fram större delen av din text i min blogg, det måste upp på bordet och spridas. Jägarföreningarna har det största ansvaret att ta itu med sina medlemmar men tyvärr hör man inget fördömande av alla de grova jaktbrott som sker i det tysta.

   Alla berörda myndigheter har ju haft en träff på Grönklitt i Orsa för några månader sedan för att diskutera vad de ska göra med kriminaliteten bland jägarna – men inga konkreta förslag har framkommit från det mötet, vad jag känner till. Kanske det är dags att höra efter vilken press de kan ställa på jägarföreningarna, vilka lagar som kan ändras!

   Svara

 5. wolfspringer
  Aug 10, 2011 @ 14:00:04

  Jag tror Sverige redan är dömda, men att Carlgren mörkar in i det längsta, för han vet att det blir ett ramaskri från jägarhåll!

  Svara

  • vargenylar
   Aug 10, 2011 @ 17:21:18

   Ja, blir det ingen licensjakt nästa år får han nog ta ett halvårs semester och försvinna från landet. Men skämt o sido, de rabiata jägarna får nog lugna ner sig lite och inse att de inget bestämmer – vi har demokrati i landet. Deras kriminalitet mot djur o människor, hot, lögner, jäv, korruption m m måste få stränga straff.

   Svara

 6. johnni melgaard
  Aug 10, 2011 @ 22:27:48

  håber virkeligt at der kommer en dom så de stakkels dyr får en change og der er ikke alt for mange af dem tilbage

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: