Fårägare som ”inte vet” att rovdjursstängsel finns!

Nu är det dags igen, dags att få skrämselhicka över att tamdjursägare spelar så naiva och att de inte kan skydda sina djur. De går ut i media och ser oskyldiga ut för att få sympatier – men det framkommer aldrig att de bryter mot Djurskyddslagen eftersom de inte skyddar sina djur. När ska detta skådespeleri ta slut! Här kommer min protest till Naturvårdsverkets rovdjurshandläggare, om du också vill protestera, är det ok att plocka delar av min text:

Naturvårdsverket

Att: skyddsjaktshandläggarna Klas Allander och Göte Hamplin

106 48 STOCKHOLM

Protest mot skyddsjakt på varg i Östergötland

Handläggaren Göte Hamplin har skickat remiss till Länsstyrelsen Östergötland och till Viltskadecenter och jag fick veta igår eftermiddag att Tomas Modin, Länsstyrelsen Österg. har ansett att varg ska skjutas i länet.

Vid mitt samtal med Tomas Modin igår em, framgick det att han var mycket stressad – remisssvaret till NV skulle gå snabbt, på en dag skulle han få fram en korrekt bakgrund, vilket är omöjligt. Jag anser att hans beslut brister. Skyddsjakt på en av de rödlistade stora rovdjuren är en mycket strikt lag och en strikt lag kan man inte vara generös med! Jag undrar vilka kunskaper och erfarenheter Tomas Modin har, kommentarer har framkommit att han är fel man på fel plats.

Frågor jag ställer mig:

– I vilket skick var fårstängslen (bilder från tidning och TV visar på dåliga stängsel)?

– På vilka sätt har fårägarna försökt skrämma iväg vargen och hur många gånger?

– På vilket sätt har fårägarna skyddat sina djur efter första incidenten?

– Vet man vilken varg det var!? Det finns tydligen två vargar i området!

– Hur erfaren är besiktningsmannen?

Fårägarna kan inte ha missat att vi har stora rovdjur i landet och djurägarna har krav på sig att skydda sina tamdjur enligt Djurskyddslagen. De har helt klart brutit mot Djurskyddslagen.  När det händer incidenter av detta slag är det 100 % människans fel och inte rovdjurets. Djurägare ska inte kunna beviljas skyddsjakt på ett värdefullt rödlistat rovdjur bara för att de försöker klämma fram en tår inför en TV-kamera!

Sverige har en rovdjurspolitik som är under all kritik dvs olaglig och Sverige kommer troligtvis ställas inför EU-domstolen! Vad har Sverige då för åtagande? Jo, vi skydda rovdjuren och säkerställa deras överlevnad och tamdjursägarna ska uppmanas att skydda sina djur på olika sätt bl a rovdjurssäkra stängsel. Har man inte tagit sitt ansvar som djurägare, ska man inte heller ha några krav på staten, varken skyddsjakt eller ersättning av förlorade tamdjur. Idag ges full ersättning för rovdjurstagna tamdjur även om inga eller dåliga stängsel finns – är det rätt att skattebetalarna ska betala för deras försummelse? Alla företagare kalkylerar med vissa kostnader – det ska även gälla för tamdjursägare.

Vargetableringar söderut är ett måste och ni på NV kan/får inte sätta stopp för det. Ni vet ju att vid illegal jakt och de olagliga licensjakterna har jägarna riktat in sig på alfa-föräldrarna för att splittra  familjerna. Föräldrarna är oerhört viktiga för valparna i deras utveckling, men det har jägarna förstört och vi har ett antal vargar som vi måste visa stor hänsyn till, tills de växer upp och skapar egna revir.

Den svenska rovdjurspolitiken har nu helt spårat ur och jag kräver att korrekta beslut tas av er, beslut som följer art- och habitatdirektivet. Det finns alltid andra lösningar än att döda vargarna/rovdjuren!

Dalarna, 2011-08-16

Kristina Hallin, Hälsopedagog, fil kand. Arbetar med helhetssyn människa-miljö på samhälls- och nationell nivå

Annonser

28 kommentarer (+lägga till din?)

 1. VargAnna
  Aug 16, 2011 @ 11:33:34

  Bra Kristina!!
  Nu kämpar vi på…

  Kom igen nu alla vargbevarare och ställ krav på rätt beslut!!

  Svara

 2. lin
  Aug 16, 2011 @ 13:53:55

  SÅ snyggt skrivet !!! Himla bra kristina !!!!!

  Lin Rylander

  Svara

 3. Susanne
  Aug 16, 2011 @ 14:30:49

  Kanonbra Kristina ❤ Du är en sann varghjälte!

  Svara

 4. Mattias Boström
  Aug 16, 2011 @ 17:37:14

  Mycket välskrivet! Delar detta på iNSiDE TEJAS Facebook-sida. Tack!

  Svara

 5. ejnar brochmann
  Aug 16, 2011 @ 19:41:36

  Är fårägern att prata med ? Hur ser han på saken? Behövar han hjälp med stängsel ? Typ arbetstimmar . Han bor 14 km syd öst om mig .

  Svara

  • vargenylar
   Aug 17, 2011 @ 20:00:24

   Hej Einar! Jag vet inte alla detaljer om dessa fårägare, men jag vet att de har satt upp akutsängsel men kanske inte för hela området!? Pengar finns öronmärkta till riktigt stängsel och Sv Rovdj.före. brukar sätta upp gratis, kolla om de gör det här också. Jag tror att det behövs en hjälpande hand – hör av dig till ägaren/ägarna och hör dig för om planerna.

   Svara

 6. Susz Stensson
  Aug 16, 2011 @ 23:57:28

  Förstår inte varför inte de kan få bra stängsel när de finns. Ska det vara så svårt? Vill de att folk är splittrade i allt?

  Svara

 7. Björn Zarelius
  Aug 17, 2011 @ 13:02:13

  presis så har jag tyckt länge stackars betes ägare som försöker låsas som det är så syyyyyyynd om dom …det är ju skratt retade att läsa om dom !!!! jag håller med på alla punkter i denna text

  Svara

 8. vargenylar
  Aug 17, 2011 @ 20:08:57

  Vi är många som tycker så – varför har inte länsstyrelser inkl djurskyddsinpektörer utarbetat en plan i sitt område – en plan som säkerställer att djurägarna är rätt utrustade för att skydda sina djur.

  Svara

 9. M. Nylander
  Aug 17, 2011 @ 22:23:26

  Det handlar inte om bristande kunskaper, utan det handlar tyvärr till vis del om mygel , dålig efterfrågan på får, generös ersättning från staten osv. jag vet att det inte är populärt att , ta upp det nämnet men det handlar inte om något annat än kronor och ören, och att vargen får sitta i mellan skiter dom i börja med att införa tvång på viltstängsel så får vi se hur många som blir kvar i fårbranchen jag säger definitivt INTE att ALLA myglar med det förekommer och det måste stävjas så länge vargen får betala notan för myglet

  Svara

  • vargenylar
   Aug 18, 2011 @ 18:30:12

   Hej M, mycket intressant kommentar. Visst vet dom, men jag driver lite med dom i min rubrik 🙂 Och visst är det mycket pengar som ligger bakom denna rovdjurspolitik – väldigt mycket pengar – och många utnyttjar staten! Hela rovdjurspolitiken stinker korruption och jäv.
   För det första ska det s k allmänna uppdraget till SJF upphöra omedelbart, den fyller ingen funktion idag, sedan en storröjning bland personalen på NV. NV har ett mycket tydligt uppdrag från svenska folket att säkerställa eko-balansen och det verkar inte personalen känna till, märkligt!

   Svara

 10. Nina
  Aug 18, 2011 @ 08:45:10

  M. Nylander. Japp det stämmer har bott på landet och jag vet hur det gick till där. Jägarna sköt till och med sin jakthund när den blev för gammal och sedan sökte ersättning från staten med motiveringen att vargen ”nog” tagit den

  Svara

  • vargenylar
   Aug 18, 2011 @ 18:46:33

   Jag håller med dig Nina, så är det. När det gäller jakthundarna hos de rabiata jägarna, kan jag bara säga ett ord, tragiskt! Jag var, i mitt område, kontakperson till Djuren Rätt och fick därigenom mycket insyn i de förhållanden som hundarna levde under – jag grät många gånger när deras sorgsna ögon bad om hjälp. Tyvärr fick de ingen hjälp p g a att jägarna styrde samhället och de sade ”vi gör som vi alltid har gjort”. Djurskyddsinspektören var hjälplös, hon blev trakasserad och hotad.
   Och när jägaren ljuger om att vargen har tagit hans ”käre vän”, får de ersättning både från Länsstyrelsen samt från Försäkringsbolaget. Jägarna är de enda i Sverige som har laglig rätt att få dubbel ersättning! Dags för storröjning, eller hur!

   Svara

 11. Nina
  Aug 18, 2011 @ 18:41:42

  Viltstängsel är ju oftast el. Detta är ingen fara för människor enär det är svagström, går till och med att ta i det, killas i handen bara. Men djur är mycket känsliga för detta, och det är förvånande att det inte är lag på detta när man har nån slags djuruppfödning.

  Svara

 12. Nina
  Aug 18, 2011 @ 19:15:22

  @vargenylar. Jo skulle detta komma fram t.ex i ett Uppdrag Granskning då j….ar. Men det kanske beror på att jägarlobbyn är så stark, de har t.o.m skytterum i riksdagen där det är gratis för politiker att ta jaktlicens.
  Har lagt den här sidan på min FB.

  Svara

 13. Nina
  Aug 18, 2011 @ 20:41:05

  @vargenylar. Jo att djurskyddsinspektören blev trakasserad är minsann ingen nyhet

  Svara

 14. Bengt
  Aug 25, 2011 @ 11:51:20

  Läste att Lamor var bra skyddsdjur för fåren. De trivs bra ihop, har bra uppsikt och stirrar stint på Vargen tills den ger sig iväg. Inget skällande och bitande som med hundar…finns säkert en baksida också, men det borde vara billigare med lamor än staket 🙂

  Svara

 15. arrami54
  Okt 04, 2011 @ 11:25:17

  En mycket bra och välformulerad protest!

  Svara

  • vargenylar
   Okt 04, 2011 @ 22:43:53

   Tack Arrami, mina protestbrev kan alla använda sig av eller ta delar av. Huvudsaken är ju att vi syns o hörs i alla sammanhang. Under 2010 hade jägarna tot 65 milj att lobba för, vi hade ingenting – men vi har civilkurage!

   Svara

 16. Trackback: Lamadjur, ett bra skydd mot varg! | Varghjärta
 17. Trackback: Emil laddar bössan i ”snickarboa” nu! | Varghjärta
 18. Joakim Pihlstrand-Trulp
  Okt 23, 2011 @ 01:50:32

  Ett tips på en annan protest och överklagan som skyddsjakten på vargen Kynna nu i dagarna. Det ligger uppe som pdf på http://www.grona-partiet.se/nyheter-1/oeverklagandeavskyddsjakt men kommer även under morgondagen på min blogg, http://trulpens-lilla-grona.blogspot.com/.

  Svara

  • vargenylar
   Okt 23, 2011 @ 19:36:55

   Hej Joakim, jättebra skrivit till NV. Jag har också kollat in lite på det nya Gröna partiet, bra jobbat – ni behövs verkligen!
   Jag är trött på att dagens politiker inte gör nödvändiga förändringar för att skapa en bättre miljö. Hur mycket ska förstöras innan de vaknar?? Det är ett bedrövligt skådespeleri som visas upp – de förverkligar inte svenska folkets krav på åtgärder.

   I morgon ska jag ringa NV om Kynna-vargen och även försöka få mer info om det uppdrag NV har från regeringen – att omvandla skyddsjakt till licensliknande jakt, vilket är helt omöjligt. Skyddsjakt är en mycket strikt lag som inte kan göras generös. Det har jag också fått bekräftat från EU-kom. Ska skriva lite om detta om några dagar – Eskil Erlandsson (den mest inkompetenta politiker jag vet) har en luring på gång.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: