Se upp, nu kan vi bli lurade igen!

Vad hände för ett år sedan på Naturvårdsverkets hemsida, ”Jakt på varg” december 2010? Jo, de skrev att vi hade ett visst antal vargar i Sverige.

(Här hade jag tänkt lägga min scannade bild av Jakt på varg, men det fungerade inte.)

Jag citerar istället det viktigaste stycket på den sidan:

Högskolan i Hedmark gör årligen en rapport om storleken på vargstammen i Sverige och Norge. Det fanns mellan 186 och 215 vargar i Sverige, enligt deras bedömning av storleken på stammen efter inventeringen vintern 2009/2010, det vill säga storleken efter licensjakten i januari.”

(Förklaring: I en tabell i den årliga rapporten Ulv i Skandinavia, sid 22, står det min. 186 – max. 215 vargar i Sverige. MIN betyder att det är en säkerställd siffra som kommer från erfarna vargspårare. MAX betyder att siffrorna är hämtade från inringda vargobservationer, som flitigt används av jägarna, alltså en mycket tveksam siffra som får stor betydelse när man ska ta ut ett medelvärde.)

MEN: Strax ovanför tabellen i Ulv i Skandinavia står det att i siffrorna ”ingår kända döda vargar”. På sidan 26 finns en tabell vilket visar att i siffrorna 186 – 215 ingår 46 döda vargar!

HOPPSAN! Hur kunde då Naturvårdsverket få det till att vi hade 186-215 vargar!!! Det kanske är svårt att räkna + och – ….

DET SKULLE HA STÅTT MIN 140 – MAX 169 VARGAR I SVERIGE SAMT EN FÖRKLARING VAD MIN OCH MAXSIFFROR STÅR FÖR.

Varifrån kom siffrorna? Kan det ha varit från Skandulv/Viltskadecenter? Kan det ha varit samarbete mellan NV och Skandulv/Sv Jägarförbundet? Vem har fördelar om de ljuger för svenska folket? Jo, naturligtvis Erlandsson och jägarförbunden! Jag önskar verkligen att någon åklagare samt en oberoende forskare tittade närmare på detta manupulerande av siffror .

Tror ni, svenska folket, att det skulle ha funnits underlag för licensjakter – NEJ, DET FANNS INGET UNDERLAG ! Jägarmaffian lurade alla!

Vid mitt samtal med den norske forskaren Petter Wabakken protesterade han mot följande: Skandul lägger till alla vargar i gränsreviren mellan Sverige och Norge, trots att det inte finns någon överenskommelse mellan länderna.

Petter Wabakken protesterar också om detta: Vad Sverige också gör är att de lägger till ett antal ”andra vargar” = vargar som inte har något revir ännu. Sverige har ingen statistik på dessa vargar, trots att Norge har påpekat att det borde Sverige lägga ner resurser på, annars blir det inte korrekta siffror.

Dessa ”andra vargar” blir ofta illegalt skjutna, så dessa påhittade siffror på ”andra vargar” är mycket bra att ha ”för vissa” när det pratas om licensjakt. Som jag ser det har Liberg/Viltskadecenter förbrukat hela sitt förtroendekapital! De har presenterat det underlag som Erlandsson/Borg/jägarna efterfrågat. När ska rättvisa skipas???

Effektfullt slut på NV´s hemsida

I mitten av december 2010 hade jag ett samtal med en journalist och vi diskuterade dessa siffror, hon satt på sitt kontor och jag hemma, med var sitt exemplar av Ulv i Skandinavia. Hon konstaterade att Ja, här står dessa siffror i tabellen! Men jag påpekade att titta några rader uppåt, vad det står! Hon blev jätteupprörd; här står det ju, helt tydligt, hon avslutade samtalet snabbt för att ringa till NV.

Sedan fick jag höra att hon upprört meddelat NV att ”nu får ni ta bort dessa siffror, de är helt felaktiga och jag vill inte lura mina läsare”. Dagen efter var siffrorna borta!!

Som tur var hade hon en kopia av sidan, så hon skickade den till mig. Jag har det enda beviset, väl bevarat, att Naturvårdsverket ljög om antalet vargar i Sverige.

Vargarna har lidit svårt och är nu mycket stressade och alla vi rovdjur/naturvänner har fått uppleva två fruktansvärda licensjakter på en starkt skyddad art p g a brottsliga politiker, myndigheter och s k forskare!

Jag bara säger: NU ska rättvisa skipas!!!

NU MÅSTE VI LUSLÄSA ULV I SKANDINAVIA OCH IFRÅGASÄTTA ALLA SIFFROR SOM KOMMER FRÅN SVERIGES SIDA, FÖR NU KOMMER DE RABIATA JÄGARNA ATT PÅSTÅ ATT VI HAR 5 MILJONER VARGAR!

Annonser

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. varglyan Fritz Schür
  Nov 24, 2011 @ 22:22:29

  Kom ihåg alla vargvänner, Andreas Carlgren varnade för kringgående rörelser! Det är precis det som regeringen och underlydnad (Naturvårdsverket) håller på med nu. Vi får inte låta bli att följa dessa ”slamcreepers” som vill kringå ingångna avtal med EU, annars har vi inte någon varg kvar om något år. –
  Tack Kristina, dur gör en enom arbetsinsats!

  Svara

  • vargenylar
   Nov 24, 2011 @ 22:53:24

   Ja Fritz det är otroligt vad oetiska och fula våra valda politiker är – det finns massor av duktiga, empatiska, positivt kreativa politiker – men de syns o hörs inte nu! Men vi kommer aldrig att ge upp, tummen upp för oss!

   Svara

 2. Peter Kolmodin
  Nov 25, 2011 @ 14:01:24

  Hur Hög Är Tjuv-Jakten .
  Vi Måste Se Till Att Det Starta en Krav -Lag På Jägare .
  Förslag
  § 1 . Blod Prov På Att Dom Som Jagar och Har Vapen . Har Dom Drogproblem Knark- Alkoholproblem Skall Vapen Konfiskeras och Licensen skall dras in .
  § 2 . Synen Skall Vara Bra.
  § 3 . Alla Vapen Skall Föras Till Militären ( för att få bort tjuvjakt ) Fås ut en dag före laglig jakt och skall vara till baks en dag efter att jakten är klar .
  § 4 . Efter Sökning Bör Utföras Av Armen .(Bra Träning och Köttet går till Staten)
  § 5 Jägare Som Går Över Lands-Gränser Skall Tas Av Militär (om dom har vapen)
  ANFALL ÄR BÄSTA FÖRSVAR FÖR VARGAR OCH ÖVRIGA DJUR !!

  Svara

  • vargenylar
   Nov 25, 2011 @ 18:34:04

   Tack Peter för de bra tipsen!
   Absolut, det du skriver om måste vi göra en skrivelse om till Naturvårdsverket och Miljödept. Vad vi får höra via media, är det rena vilda western i skogarna; det finns många jägare med dålig eller ingen utbildning (det är troligen över 100 000 jägare som inte har någon utbildning alls), låg moral, sprit, skadeskjutningar, vissa är kriminella och de säger att de hatar djur – att vara rädd för ett djur d v s ha en fobi, det kan man bota med terapi, men det gör de inte heller! Här behövs en ordentlig utredning och ändring på vilka som får bli jägare!

   Svara

 3. Marianne Lindblom
  Nov 25, 2011 @ 15:40:06

  En vän skrev till Liberg och ifrågasatte deras beräkningsmetoder, både de faktum att de tog med döda vargar och gränsvargarna. Hon fick ett nedlåtande svar som i princip gick ut på att hon inte förstod ”beräkningsmodellen”.
  Jag har aldrig trott på deras beräkningar. När man ser till tillväxttakten på varg i Sverige innan licensjakt var aktuell, inser man snabbt att med den takt de redovisar, skulle vi ha haft flera tusen vargar idag.
  Tyvärr har Skandulv ensamrätt på forskningen i Sverige. Finansierade av Svenska jägareförbundet och med inventeringar som sköts av jägare. Blir alltihop ett beställningsarbete, framtaget för att motivera en jakt på ett rödlistat djur, som i bästa fall består av 200 vargar! Nu gapar de om att vi har minst 300 vargar i Sverige!? Tragiskt att inte de naturvårdande instanserna i Sverige får stå för inventeringar och forskning. Med den här rovdjurspolitiken och beställda forskningen, kommer vargen snart att vara ett minne blott..

  Svara

 4. vargenylar
  Nov 25, 2011 @ 18:51:33

  Ja Marianne, som vi diskuterade när detta kom upp i dec 2010, var att LIberg o Co ska redovisa sådana forskningsrapporter att en gymnasieelev ska kunna följa siffrorna och förstå hur forskaren har arbetat – forskningsrapporter ska vara transparenta! Inga Länsstyrelser kan förstå Libergs rapporter, de är helt värdelösa och till vissa delar helt felaktiga. Han måste plockas bort omeddelbart innan han gör mer skada!

  För ett par dagar sedan ringde jag Linda Laikre – och när det gäller forskningspengar är det Liberg o Co som får dessa. Linda har ansökt om medel, så nu måste vi följa upp det och begära att hon får sitt forskningsanslag!

  Svara

 5. Ulf Stallknecht
  Nov 26, 2011 @ 05:29:19

  Jag vet att det tar tid. Men jag har fortfarande vargmålet uppe i Högsta Förvaltningsrätten (gäller licensjakten). Därefter kan det bli fråga om s.k. rättsprövning i allmän domstol. Ev. om besluten går emot klaga, så småningom Strasbourg. Eftersom jakten redan ägt rum rör frågan egentligen bara rätten att klaga. Men godkänns den rätten så ska frågan prövas materiellt, dvs huruvida beslutet var riktigt eller felaktigt. Därför är det bra att kunna belysa antalet ”verkliga” vargar i Sverige; tex om det rör sig 100 djur. Tidsutdräkten vid domstolar i Sverige är tyvärr minst ett till två år till….

  Svara

  • vargenylar
   Nov 26, 2011 @ 17:51:06

   Ulf, menar du att du har ett pågående mål om licensjakten 2011? Superbra, vad glad jag blir!

   Har du tagit med att de har grundat sig på medvetet felaktiga siffror gällande antalet vargar i Sverige? Men som du skriver kan man ta upp det senare, om målet går vidare – tur att jag har beviset kvar!

   Tummen upp för dig! Meddela mig gärna om hur det utvecklar sig …

   Svara

   • Ulf Stallknecht
    Nov 26, 2011 @ 21:15:26

    Jo det är ett pågående mål angående detta. Lottat på avdelning med föredragande utsedd. Ska ringa vid årsskiftet och höra hur det utvecklar sig.

 6. Walther Metzler
  Nov 26, 2011 @ 09:30:00

  Tragiskt och dagens Varghybris var förutsägbart ,
  alla skötsamma ”vanliga” jägare gav fribrev redan 2009/10 till de extrema jaktkrafterna som nu i två år kört debatten i botten och alla regelverk till lika
  Tyvärr med alltför mycket hjälp av framför allt landsortspressen !
  Dessutom har de exrtrema massor av stöd från globala jaktnätverk och andra som hejar på men inte vill synas !

  Svara

  • vargenylar
   Nov 26, 2011 @ 19:45:41

   Det är en mycket tuff och tung tid nu – helt ofattbart hur det har utvecklat sig!

   Men jag tror att människan inte kommer så långt om man använder hat, kriminalitet och förtryck – alla sådana uttryck kommer säkert att krascha rätt snart. Vi är för många som vill ha ett vänligt och omsorgsfullt samhälle.

   Svara

 7. Bridget
  Dec 26, 2011 @ 05:11:29

  Kristina, tack så mycket för ”meddelandet” eller skrivningen – nu vi alla vet mer igen om olika myndigheter – och att vi kan inte bara lita på…
  * TACK IGEN *

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: